Plotjes

Dit is een heel toffe poster aan het Witte de Withplein in Amsterdam:

rPoster

De persoon die dit heeft gemaakt is waarschijnlijk ooit geleerd dat het goed is informatie te visualiseren, en maakte daarom deze soort-van infographic.

Het probleem is alleen dat die visualisatie letterlijk niets zegt. Een cirkel met een andere cirkel en daar hangt tekst aan. Het vertelt niks. Ik denk dat er op ongeveer dezelfde manier wordt omgegaan met dramaturgie in Nederland.

De overgrote meerderheid van dramaturgie komt neer op kijken naar heel veel goede films, en dan samenvatten wat die films doen, en dat jij het beter ook maar kan doen. Dit is nogal stom.

Dan krijg je een tegenbeweging bij filmmakers om vooral maar niet te doen wat die goede films doen. Want rebels. Dit is nogal stom.

Dramaturgen verkopen zichzelf vaak als een oplossing voor al je scenario-problemen. Paul Ruven (van DE OVERGAVE en MAFRIKA) noemde z’n dramaturgie-boekje zelfs ‘Het Geheim van Hollywood’ met in de ondertitel ‘de gouden succesformule’. maar ook iets minder stomme dramaturgen beloven regelmatig een Oscar-beeldje.

De gouden formule bestaat niet. Er zijn geen vaste regels. Er zijn geen strikte wetten. Je kan alleen urenlang in conversatie gaan met een film totdat iedereen uitgeput is en er geen zin meer in heeft. Al is dramaturgie best een leuke hobbie.

Dat is deze site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>